Оперативна інформація

Ситуація на спаленому арсеналі й навколо станом на 16 годину 12 жовтня

12.10.2018 16:49 - SVOBODA.FM

Про хід ліквідації наслідків пожежі з детонацією боєприпасів на території 6-го арсеналу в смт Дружба Ічнянського району станом на 16 годину 12 жовтня інформує департамент з цивільного захисту та оборонної роботи Чернігівської ОДА.

Протягом 12 жовтня продовжують здійснюватись заходи щодо ліквідації надзвичайної ситуації, яка сталася внаслідок пожежі та подальшої детонації боєприпасів на території 6-го арсеналу боєприпасів в смт Дружба Ічнянського району.

Загиблих та постраждалих внаслідок надзвичайної ситуації не зареєстровано.

Через розгорнуті приймальні пункти евакуації було вивезено 4300 осіб, близько 8200 осіб виїхали самостійно. Місцевими органами влади організовано харчування евакуйованого населення, надається медична та психологічна допомога.

Усього надано психологічну допомогу 1120 особам.

Обстановка стабілізувалась, інтенсивність вибухів значно зменшилась і на даний час складає 3-7 вибухів на годину. Населення почало повертатись до своїх осель.

На цей час в приміщеннях приймальних пунктів евакуації (Парафіївський будинок культури, Прилуцька міська лікарня, Бахмацька центральна районна лікарня, с. Крупичполе) залишилось 106 осіб, з них 1 дитина.

Протягом 12 жовтня психологами надано первинну психологічну допомогу 140 особам (всього з початку робіт надано допомогу 1260 особам).

Без газопостачання залишається 4795 абонентів у 8 населених пунктах Ічнянського району (м. Ічня, с. Гмирянка, с. Іржавець, с. Гужівка, с. Рожнівка, с. Крупичполе, с. Бурімка, с. Максимівка). До робіт з підключення газопостачання буде додатково залучено 104 особи та 13 од. техніки. Без електропостачання залишаються 297 абонентів у 5 населених пунктах (с. Августівка, с. Дзюбівка, с. Тишківка, с. Коломійцівка, с. Гейці). До робіт з підключення населених пунктів до електропостачання залучено 4 аварійно-відновлювальні бригади.

Відновлено стаціонарний телефонний зв'язок у всіх населених пунктах, окрім с. Тишківка.

Роботи з підключення населених пунктів до тепло-, газо- та електропостачання продовжуються.

Організовано видачу гуманітарної допомоги постраждалому населенню. Зазначена допомога надійшла з міст та районів Чернігівщини, Миколаївської і Харківської областей, також передбачається з Вінницької, Полтавської, Сумської та Чернівецької областей. На цей час завезено 20 тон продуктів харчування та 2 тони бутильованої води.

Крім цього, Чернігівською обласною організацією Товариства Червоного Хреста України забезпечено доставку ковдр, постільної білизни, одноразового посуду, теплого одягу та гігієнічних наборів для населення.

З метою недопущення мародерства в евакуйованих населених пунктах правоохоронними органами здійснюється патрулювання. На даний час у 13 населених пунктах Ічнянського району до патрулювання залучено 36 патрулів правоохоронців, а саме: 15 автомобільних патрулів Нацполіції (39 осіб), та 21 піший спільний патруль Нацполіції (46 осіб) та Національної гвардії (12 осіб). Під охорону взято об’єкти критичної інфраструктури.

Для проведення комісійного обстеження житлових будинків, споруд, об’єктів соціальної сфери та життєзабезпечення створено 30 робочих груп.

Місцевими органами влади створено резерв будівельних матеріалів для проведення відновлювальних робіт (2170 листів шиферу, 280 кв. м скла, 1 тис. кв. м плівки, 300 кг цвяхів).

11 жовтня 2018 року проведено нараду з головами органів місцевого самоврядування про порядок проведення обстеження пошкоджених будинків та споруд та складання дефектних актів. З метою оцінки обстановки авіацією ДСНС України проводиться розвідка території арсеналу боєприпасів.

Для гасіння окремих осередків горіння двома літаками АН-32П з початку робіт здійснено 56 скидів води (448 т), за добу здійснено 10 скидів води (80 т). Залучено вертоліт Мі-8 для гасіння окремих осередків пожеж поза межами арсеналу, доступ до яких обмежено для наземних сил, здійснено 1 скид води (4 т). Гасіння триває.

Пожежно-рятувальними розрахунками організовано заправку водою 5 пожежних танків Міноборони (усього з початку робіт - 342 т, за добу – 45 т).

Територію, прилеглу до арсеналу, розбито на сектори для очищення від вибухонебезпечних предметів та визначено населені пункти, які потребують першочергового обстеження (м. Ічня, с. Августівка, смт Дружба, с. Гмирянка).

Визначено місце та порядок розвантаження вибухонебезпечних предметів виявлених в ході очищення території, прилеглої до арсеналу. Розпочато їх розвантаження. Організовано чергування 8 пожежно-рятувальних розрахунків для забезпечення оперативного реагування на надзвичайні ситуації та пожежі у селищі Дружба та на адміністративній території арсеналу.

Організовано обігрів та гаряче харчування населення у пункті обігріву в селищі Дружба.

Взагалі необхідно провести розмінування та очищення від вибухонебезпечних предметів м. Ічня та 38 населених пунктів, а також під’їзних шляхів до населених пунктів на території Ічнянського та Прилуцького районів, трас проходження комунікацій електро-, газо- та інших систем життєзабезпечення.

На місці події виконують завдання з очищення території від вибухонебезпечних предметів піротехнічні підрозділи ДСНС України. Забезпечено реагування на 154 заявки від населення.

Організовано заходи з інформаційно-роз’яснювальної роботи серед місцевих мешканців:встановлення попереджувальних знаків з мінної небезпеки; розповсюдження спеціальних листівок стосовно порядку обов'язкових дій у разі виявлення вибухонебезпечних предметів; заплановано проведення занять в навчальних закладах Ічнянського району.

Всього до ліквідації наслідків надзвичайної ситуації залучено 722 особи, 162 одиниці техніки, 2 літаки АН-32П та вертоліт Мі-8, у тому числі:

ДСНС – 270 осіб, 78 од. техніки; Нацполіції – 111 осіб та 25 од. техніки; Національної гвардії – 121 особа та 15 од. техніки; СБУ – 95 осіб та 23 од. техніки; від комунальних служб – 125 осіб та 21 од. техніки.

Для попередження надзвичайних ситуацій тимчасово припинено рух потягів через станцію «Ічня». Спрямовано автомобільний транспорт в об’їзд зони надзвичайної ситуації. Закрито повітряний простір у радіусі 30 км.

>На базі Департаменту з питань цивільного захисту та оборонної роботи Чернігівської облдержадміністрації організовано роботу «Гарячої лінії» за номером (0462) 67-60-03, 67-79-55 (цілодобово).

При обласній державній адміністрації та в м. Ічня працюють оперативні штаби, які координують заходи з евакуації, дії залучених сил та засобів, надання допомоги населенню.

Роботи з ліквідації НС будуть тривають. ДСНС України спільно з Міноборони України та іншими центральними і місцевими органами влади вживає всіх необхідних заходів з мінімізації наслідків надзвичайної ситуації.

Нагадаємо: арсенал горить з о пів на 4 ранку 9 жовтня.