Спецвипуск / Вечеря на Свободі

Вибух на артскладах: стан справ

9.10.2018 18:12 - SVOBODA.FM

У спецвипуску програми «Вечеря на Свободі» виконуюча обов'язки голови Чернігівської облдержадміністрації Юлія Свириденко. Тема обговорення – пожежа на артскладах в Ічнянському районі.

За мікрофоном – Андрій Ясний та Олег Головатенко.

Нагадаємо, о 3.30 ранку на території смт. Дружба Ічнянського району сталася пожежа. Розрахунковий радіус ураження – 16 км. У зону ураження потрапили 30 населених пунктів (близько 18 тисяч людей). Відповідно до плану евакуації було створено приймальні пункти.

 О 5.00 ранку проведені оперативні наради. Наразі ще триває план евакуації людей.

Скільки евакуйовано і наскільки оперативно?

Станом на 14.00 – 12,5 тис. жителів евакуйовано централізовано. Транспортними засобами Ічнянського, Ніжинського і Прилуцького районів. Останні два райони надали по 5 автобусів. Всього задіяно 35 автобусів. До того ж, люди виїздили і своїм транспортом.

Приблизно рік тому були проведенні навчання з евакуації. Наскільки це допомогло?

Це значно допомогло. Керівництво області і району вже мало чіткий відпрацьований план дій. Розуміли кількість людей, мали план пунктів евакуації та як переміщувати населення. Ми змогли за перші кілька годин зробити максимум.

Яку оцінку ви даєте роботі відповідальних служб?

Я не можу оцінювала їхню роботу. Усі були укомплектовані та місці вчасно. Працювали злагоджено , щоб не було паніки серед населення.

Приїхав Гройсман. Була нарада, що на ній розглядали?

Прем’єра поінформували про стан справ та дії. Обговорювали питання газопостачання приміщень пунктів евакуації, забезпечення паливом тих, хто виїздить особистим транспортом (бо на АЗС не було резервного запасу).

Розповіли про роботу з населенням, щоб не допустити паніки. Адже були фейкові повідомлення про потрапляння снарядів у лікарні, вокзал тощо.

Це велика трагедія й для України. Важливо, аби люди відчували себе максимально безпечно.

Яка кількість постраждалих?

На щастя, постраждалих з пораненнями від вибухів нема.

Щоб уникнути панічних настроїв інформуємо оперативно.

Як люди відреагували на трагедію?

Люди ,звичайно, шоковані. Вони швидко покидали домівки. Вони не розуміли, що відбувається, які наслідки, в чому загроза. Ближче до вечора заспокоюються, боколи чують, що вибухи стихають. Знають, куди звертатися.

Ініціативу з вивезення громадян взяли на себе деякі громадські організації, зокрема С14. Чи є координація?

Волонтерські, громадські організації активно долучилися. Вони допомагають і з евакуацією, і з наданням допомоги (речі, продукти). Я вдячна всім небайдужим. Зокрема і з інших областей. Біда об’єднала.

Як швидко можна подолати наслідки?

На це питання більш повно можуть відповісти в ДСНС або Міністерство оборони, які можуть це оцінити. Але точно не менше двох діб.

Ми щогодинно збираємо оперативний штаб. Є незахищені верстви, які можуть мати додаткові потреби(діти, люди з інвалідністю тощо). Ми маємо бути готові до всього.

Які попередні версії  причин трагедії?

Відповідні служби це розслідують.