Обранці і статки

Без контактів і приймалень: що декларують депутати найбільш закритої ради на Чернігівщині

20.07.2018 20:29 - SVOBODA.FM

1 мільйонер, 4 депутати-безхатченки, 4 депутати-автолюбителі та депутати, які приховують свої контактні дані для зв’язку.

Такий результат моніторингу «е-декларацій» депутатів Семенівської ОТГ, проведений громадською організацією «Агенція міських ініціатив».

Багатії та бідняки

Найбагатшим депутатом Семенівської міської ради, судячи з оприлюдненої декларації за 2017 рік, став підприємець Михайло Суббот від “Опозиційного блоку”, який за минулий рік заробив трішки більше 1 млн. грн. Окрім цього, депутат задекларував 7 тис. доларів та 30 тис грн готівкових коштів. Також задекларував офіс (26,7 кв.м.), 2 магазини продовольчих товарів (89 кв.м та 110 кв.м) у власності. Згідно даних youcontrol, депутат є власником Фермерського господарства “Альянс Агро плюс”, хоча дане підприємство в декларації відсутнє. Цю ж інформацію підтверджує Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. Михайло Суббот вказав в своїй декларації тільки про те, що є директором ТОВ “Атлант”.

Наступну сходинку в рейтингу по доходам займає депутат від Радикальної партії Олега Ляшка Ілля Сенченко із річним заробітком в 923 тис. грн за 2017 рік. Також депутат є лідером по задекларованій житловій площі загальною площею 200,1 кв.м.

Третє місце за рівнем доходу посідає депутат від партії “Батьківщина” Павло Бондаренко - майже 650 тис. грн задекларованого доходу за минулий рік.

Дещо гірші справи у депутата від “Аграрної партії” Олександра Михайленка, який не заробив ні копійки за минулий рік, хоча в декларації вказав дохід дружини від підприємницької діяльності майже 1,5 млн. грн.

А ось депутат від “Батьківщини” Олексій Лось з річним доходом в 38 тис грн і без місця проживання отримав зворотню фінансову допомогу в 2,5 млн. грн.

Депутатский автопарк

Найдорожчим автомобілем володіє Олексій Лось з партії “Батьківщина”. У його власності знаходиться Mitsubishi Pajero Sport 2013 року випуску та вартістю близько $21,5 тис. Окрім цього, він має 4 види сільськогосподарської техніки. Є власником 2-х підприємств, у 2-х підприємствах є співзасновником (50%) та в одному - має 90% корпоративних прав. При цьому офіційний дохід його складає дещо більше 38 тис. грн.

Не сильно відстає від нього колега з “Нашого краю” Станіслав Романчук з MERSEDES - BENZ VITO 111 CDI 2010 року вартістю  біля $15 тис, HONDA ACCORD 2002 року ($4 тис.) та BMW 116D 2013 року ($15 тис.), що належить дружині депутата. Окрім цього, депутат задекларував 2,1 га землі та житловий будинок 114 кв.м, що також знаходиться у власності дружини. 

За ним слід Олександр Михайленко від “Аграрної партії”, який володіє BMW Х5 2005 року випуску за $14-15 дол.

Замикає четвірку депутатів на найдорожчих авто Петро Ткаченко від “Нашого краю”, в чиїй власності знаходиться MERCEDES-BENZ ML 350 CDI 4 MATIC 2007 року з орієнтовною вартістю $15 тис.

Депутати-безхатченки

Якщо одні депутати, згідно з їхніми деклараціями, володіють сотнями квадратних метрів, то інші не мають власного житла.

Наприклад, три депутати від партії “Батьківщина”: директорка ПСП "Олександрівське" Валентина Кожух, Олексій Лось (ФГ "Лосівка") та Роман Самойленко (ФГ "Янжулівка", директор). Вони не вказали жодного метра житлової площі ні у своїй власності, ні у власності членів своєї родини.

Так само без місця проживання залишився й депутат від “Нашого краю”, директор ТОВ "Нива" Петро Ткаченко. Звісно, якщо вірити декларації.

Слід зазначити, що за правилами подання е-декларації необхідно вказувати все майно, яке є не тільки на праві власності, але й у користуванні.  Тобто всі депутати, які не вказали житло, але не живуть на вулиці — зробили помилки. З правилами подання можна ознайомитись на сайті Національного агенства з питань запобігання корупції

Найбільші землевласники - депутати “Нашого краю” та “Батьківщини”

Щодо найбільших землевласників серед депутатів Семенівської міської ради, то на перше місце вийшов депутат від “Нашого краю” Микола Сич (директор ТОВ “Нове життя”). Він задекларував більше 20 га землі у власності разом зі своєю дружиною (13 га - у власності дружини, 7 га - у власності декларанта).

Друге місце посідає вже вище згаданий Петро Ткаченко (Наш Край) та його колега з партії “Батьківщина” Олександр Шкурат, що показали у власності по 4,4 га землі.

Двоє депутатів взагалі не подали свої е-декларації - це директор ТОВ "Акцент-Фарм" Ярослав Майданський (“Аграрна партія України”) та сімейний лікар Населевець Таїса Населевець (“Наш край”).

Публічні депутати “непублічні”

Коментарі від депутатів Семенівської міської ради представникам ГО “Агенція міських ініціатив” отримати не вдалося. Будь-яка контактна інформація по депутатам відсутня на офіційному сайті міськради, в тому числі й адреси місць та днів прийому виборців. Є тільки список депутатів, дата їх народження і місце роботи. На звернення до секретаря міської ради Олексія Желтобрюха з приводу отримання контактів депутатів, прозвучала така відповідь:

“Я не можу надати контактну інформацію по депутатам тому, що вони проти. Я вчора додзвонився до них, перепитав. Вони сказали, що це конфіденційна інформація. Все, що можете знайти в Інтернеті чи в соціальних мережах - будь ласка”.

На питання, як депутати виконують свій обов'язок щодо підтримання зв'язку з виборцями і обов'язок оприлюднення місця і днів прийому виборців секретар міськради прокоментував:

“Вони працюють на своїх дільницях. Прийомних у них немає. У нас всі депутати працюють на добровільних началах, тому прийомних нема”.

Згідно статті 10 Закону України “Про статус депутатів місцевих рад” у виборчому окрузі депутат місцевої ради зобов'язаний підтримувати зв'язок з виборцями,     відповідною територіальною  громадою,  трудовими  колективами  і  громадськими організаціями,  які висунули його кандидатом у  депутати  місцевої ради, а також колективами інших підприємств, установ, організацій, незалежно від форми власності,  органами місцевого самоврядування,місцевими органами виконавчої влади,  розташованими на відповідній території.

Громадська організація «Агенція міських ініціатив»