Приклад

Родина дає приклад сортування сміття поки чиновники про це лише балакають

21.03.2018 15:55 - За інф. ЧФ НСТУ

У Старому Білоусі Чернігівського району родина Чорних вже 3 роки збирає і сортує сміття у себе на подвір'ї.

Почали сортувати самі і привчили односельців.

Почалося все з бажання зробити ліс неподалік будинку чистішим: відпочивати там було неможливо через гори сміття.

Нині побутові відходи родині Чорних зносять і сусіди. Ініціативу підтримують і в сільраді: цього року у Старому Білоусі запровадять централізований роздільний збір сміття.

Тетяна розповідає: з початку року ще не викидали сміття , відходів, які б можна було викинути у сміттєвіз у них майже немає. Якщо харчові залишки повністю утилізують численні свійські тварини, то все інше сміття має на подвір’ї власний куток.

Сортувати сміття родина Чорних почала три роки тому. Почалося все із прогулянок у лісі неподалік. Виявилось, відпочивати там неможливо через гори сміття.

Спочатку чоловік Тетяни був не у захваті від її прагнення робити село чистішим.

Відтоді Тетяна та Олександр навчають  екологічним премудростям й власних дітей.

За кілька років й односельці почали більше цікавитись процесом сортування сміття. Тепер самі несуть Тетяні пластик та інші відходи.

Окрім того, жителі Старого Білоусу зрозуміли, що на цьому можна заробляти, хоч не великі, але все ж гроші.

Як тільки на подвір’ї Тетяни збирається понад 100 кілограмів сміття, відходи відправляють на переробку, частіше до Києва. Ініціативу родини Чорних підтримують й у Старобілоуській сільській раді, адже сортування сміття ще й буде економити гроші.

Поки ж в сільраді  вивчають механізм сортування відходів та розробляють  подальший план дій. Для початку планується  встановлення  кількох десятків саморобних контейнерів для пластика та скла.