Рейтинги

Чернігів прозорий на 2/3, але ж і «мутний» на третину

21.03.2018 12:33 - SVOBODA.FM

В оновленому рейтингу прозорості, який складається Міжнародним центром політичних досліджень, Чернігів підвищив свій показник на 9,8% і зайняв 8 місце серед 50 найбільших за кількістю населення міст України.

Загальний показник Чернігова в цьому рейтингу – 65,8% від максимально можливого результату.

Цю звістку передала нам прес-служба Чернігівської міськради.

За даними, які викладені в загальний доступ щодо цього дослідження, поняття «прозорість міста» в ньому є сумою оцінок за рядом критеріїв, врахованих пропорційно.

Критеріями є інформаційна політика; розпорядження майном територіальної громади; землекористування та будівельна політика; державні закупівлі; складання бюджету; адміністративні, комунальні та соціальні послуги; професійна етика та конфлікт інтересів; кадрова політика; участь громадян.

Найвищі бали Чернігів має:

в інформаційній політиці (73,3% від максимально можливого показника), у прозорості проведення закупівель за бюджетні кошти (83,3% від максимуму), в прозорості складання бюджету (78,6%) і в прозорості надання адміністративних, комунальних та соціальних послуг (73,3%).

Випереджають Чернігів у цьому рейтингу в 2017 році Суми, Львів, Вінниця, Бахмут (колишній Артемівськ), Маріуполь, Бердянськ і Луцьк. Місто суми лідирує другий рік поспіль.

Серед тих, хто у списку позаду нашого міста – зокрема, Київ (16 місце), Дніпро (17 місце), Полтава (26 місце), Харків (40 місце).

Вчора у Києві відбулася презентація цього оновленого рейтингу «Прозорість 50-ти найбільших міст України» та нагородження його переможців.

Рейтинг проводиться Міжнародним центром політичних досліджень (МЦПД, Україна) спільно з Інститутом економічних і соціальних реформ у Словаччині (INEKO) та за фінансової підтримки Посольства США в Україні в рамках проекту «Прозорі, фінансово здорові і конкурентоспроможні органи місцевого самоврядування в Україні».

Докладніше з рейтингом і всім, що його стосується, можна ознайомитися на веб-порталі http://transparency.icps.com.ua/ за прямим посиланням «Рейтинг міст».