Оподаткування

На армію в січні жителі Чернігівщини скинулися 20 мільйонами грн

9.02.2018 17:29 - SVOBODA.FM

За січень 2018 року платники податків Чернігівської області направили для сприяння обороноздатності України понад 20 млн грн військового збору.

Це на 5 млн грн більше, аніж у січні минулого, 2017 року.

Найбільші суми надходжень надійшли від податкових агентів, що перебувають на обліку в Чернігівській, Прилуцькій, Ніжинській ОДПІ та Козелецькому відділенні Ніжинської ОДПІ.

При цьому загальна кількість таких платників суттєво не змінюється, розширюється сама база оподаткування.

На збільшення суми надходжень військового збору вплинуло підвищення рівня заробітної плати, яка впродовж 2017 року по області зросла з 4758 грн. до 6656 грн., та стала одним з важливих кроків на шляху до поступового виведення економіки області з тіні та часткового знищення такого явища, як заробітна плата «у конвертах».

Нагадаємо, що платниками військового збору є фізичні особи-резиденти, які отримують доходи як в Україні, так і за її межами, фізичні особи-нерезиденти, які отримують доходи в Україні, а також податкові агенти. Об’єктом оподаткування військовим збором є доходи, визначені статтею 163 Податкового кодексу України. Зокрема, до таких доходів, крім заробітної плати інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються чи виплачуються платнику у зв’язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами, відносяться орендна плата, виграш в державну та недержавну грошову лотерею, купівля продаж рухомого і нерухомого майна, виплата дивідендів, переоформлення спадщини та інші доходи.

Ставка збору становить 1,5% від об’єкта оподаткування.

Відділ організації роботи ГУ ДФС у Чернігівській обл.