Земля, вода і гроші

Суд підтвердив незаконність оренди 113 га земель водного фонду

19.01.2018 15:27 - SVOBODA.FM

Київський апеляційний господарський суд 16 січня скасував рішення господарського суду Чернігівської області від жовтня 2017 року.

Тим рішенням Чернігівський госпсуд відмовив у задоволенні позову прокуратури області до одного з товариств Чернігівського району щодо визнання недійсним договору оренди земельної ділянки.

А ось Київський апеляційний позицію прокуратури підтримав.

Про що й повідомляє прес-служба установи.

Як було встановлено, в 2005 році господарюючому суб’єкту на території Трисвятськослобідської сільської ради Чернігівського району надано в оренду земельну ділянку водного фонду загальною площею майже 113 га вартістю 2,8 млн грн.

Там розташований водний об’єкт (77,7 га) для рибогосподарських потреб.

Пред'явлення вказаного позову зумовлено тим, що договір оренди земельної ділянки укладено з грубим порушенням вимог законів України «Про оренду землі», «Про плату за землю», «Про оцінку земель», якими передбачено обов’язковість проведення нормативно-грошової оцінки ділянки у разі визначення розміру земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності.

Всупереч вказаних вимог нормативна грошова оцінка земельної ділянки не проведена як на час укладення договору, так і на час подачі прокурором позову до суду.

Як наслідок, через неправильно обрахований розмір орендної плати, місцевим бюджетом недотримувалося щорічно близько 80 тис грн.

Наразі судом апеляційної інстанції підтверджено обґрунтованість правової позиції прокурора щодо незаконності передачі в оренду земельної ділянки водного фонду площею 113 га вартістю 2,8 млн грн.