Суспільство

У Чернігові готують послугу патронату над дитиною

18.01.2018 09:57 - Прес-служба Чернігівської міськради

Питання щодо запровадження у місті Чернігові послуги патронату над дитиною розглядатиметься 18 січня на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради.

Відповідне рішення спрямоване на профілактику соціального сирітства у місті та розроблене на виконання постанови КМУ від 16.03.2017 р. «Деякі питання здійснення патронату над дитиною».

Така соціальна послуга запроваджується у Чернігові вперше (вона є новою і для всієї України), тому є потреба у більш докладній інформації про неї.

Отже, запропонованим проектом рішення функції з організації надання послуги патронату над дитиною у місті Чернігові покладаються на Чернігівський міський центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді.

Зокрема: проводити заходи щодо пошуку кандидатів у патронатні вихователі та первинного їх відбору, сприяти проходженню ними навчання та обстежувати умови проживання їх сімей.

Крім того, Центр соціальних служб має здійснювати соціальний супровід сім'ї дитини з метою подолання складних життєвих обставин, що призвели до її влаштування в сім'ю патронатного вихователя, проводити оцінку потреб дитини та її сім'ї, надавати соціальні послуги сім'ї дитини. А також, готувати рекомендації про доцільність або недоцільність повернення дитини у свою сім'ю за результатами роботи із сім'єю.

За інформацією Чернігівського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді сьогодні подібної послуги патронату потребують щонайменше 24 дитини, які знаходяться протягом року в Чернігівському обласному центрі соціально-психологічної реабілітації дітей служби у справах дітей Чернігівської ОДА.

Проте, дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах, дітей-сиріт або дітей, батьки яких позбавлені батьківського піклування, у обласному центрі набагато більше.

Дотепер, крім прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу, альтернатив у дитини, яка опинилася без батьківської опіки, не було. Звісно, притулки та інтернати – не найкраще місце для виховання дітей. Тож, до 2020 року в нашій країні передбачено реформування системи закладів інтернатного типу з тим, щоб усі або майже всі діти виховувалися у сім’ях.

В Україні патронатна родина - це новаторство. Втім, така практика давно запроваджена у багатьох країнах. Кілька років тому вперше започаткували такий експеримент у Київській області. Нині там є вже сім патронатних родин, які надали допомогу 80 дітям. Кожна третя дитина повернулася до своїх батьків, а інші діти були влаштовані в інші сімейні форми виховання.

Патронат над дитиною – це тимчасовий догляд, виховання та соціально-психологічна реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками складних життєвих обставин. Термін перебування дитини у сім’ї патронатного вихователя не може перевищувати трьох місяців. Сім’я патронатного вихователя – це сім’я, у якій за згоди всіх її членів, повнолітня особа, яка пройшла спеціальне навчання, виконує обов’язки патронатного вихователя на професійній основі.

Якщо за ці три місяці дитина не повертається у свою сім’ю, до біологічних батьків, за рішенням комісії із захисту прав дитини, цей термін може бути продовжений ще на три місяці. Тобто, крайній термін перебування дитини – шість місяців, але для цього потрібні серйозні підстави. І протягом цих півроку ведеться пошук або прийомної сім’ї, або усиновлювачів чи опікунів. Усе це залежить від життєвих обставин біологічної сім’ї такої дитини.

Різниця між створенням прийомної сім’ї та патронатної в тому, що, наприклад, прийомну сім’ю може створити одна особа, авимоги до патронату – це має бути обов’язково подружжя.

Конкретні вимоги для створення патронатної родини детально прописані у відповідному Законі України. Згідно з чинним законодавством, патронатний вихователь обов’язково повинен мати вищу освіту та мати відповідні житлові умови для соціально-психологічної реабілітації дитини, яку бере під свій патронат. Для жінок встановлене вікове обмеження 35-60 років, для чоловіків – 35-65 років. Крім того, важливою умовою є те, що один із подружжя, саме той, хто буде виконувати обов’язки патронатного вихователя, не має ніде працювати, щоб цілком і повністю надавати послуги патронату. Все це має бути підтверджено відповідними документами.

Грошове забезпечення буде виділятися не з місцевих бюджетів, а з державного. У трудовій книжці патронатного вихователя буде відповідний запис та нараховуватиметься трудовий стаж. Офіційна зарплата становитиме – 8420 гривень (5 прожиткових мінімумів).

У період між влаштуванням дітей – півтора прожиткових мінімуми, тобто 2 тисячі 175 гривень. Також на кожну дитину, влаштовану у патронатну родину, буде надаватися соціальна допомога залежно від віку дітей: для дітей віком до шести років така допомога становитиме 2456 гривень, від 6 до 18 років – 3062 гривні на місяць. Грошове забезпечення буде збільшуватись.

Кандидати на патронатних вихователів мають пройти відповідне навчання. Семінари для потенційних патронатних вихователів будуть проводити кваліфіковані спеціалісти обласного центру, які самі пройшли відповідне навчання та стажування у Києві за спеціальними програмами, мають сертифікати, які підтверджують їхнє право навчати патронатних вихователів. Крім того, для таких навчань залучаються і психотерапевти, і наукові співробітники вищих навчальних закладів з України та закордону. Після завершення курсу цього навчання, тренери роблять висновки, хто з кандидатів готовий стати патронатним вихователем.

Також, кандидати мають пройти ретельний медичний огляд: нарколога, психіатра, фтизіатра. Важливо, що довідки від цих лікарів мають надати і всі члени родини, які проживають разом із кандидатом у патронатні вихователі. Також усі члени родини патронатного вихователя не повинні мати судимості.

Чернігівський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді наразі активно шукає кандидатів для створення патронатних родин у Чернігові.

Перелік документів для подання на кандидата у патронатні вихователі:

1.Заява.

2.Копія паспорта.

3.Довідка про склад сім’ї (форма №3).

4.Копія диплома про вищу освіту.

5.Копія трудової книжки (за наявності).

6. Висновок про стан здоров’я (свого та осіб, які проживають разом із ним), складені за встановленою формою.

7. Довідка від нарколога, психіатра та фтизіатра, в тому числі для осіб, які проживають з кандидатом у патронатні вихователі.

8. Довідка про відсутність судимості, в тому числі у повнолітніх членів сім’ї, які проживають з кандидатом у патронатні вихователі.

9. Документ, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням.

10. Письмова згода на влаштування дітей до цієї сім’ї усіх повнолітніх членів сім’ї кандидата у патронатні вихователі, які проживають разом із ним, а також дітей, які досягли віку, коли вони спроможні самостійно висловлювати свою думку.

Контакти Чернігівського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді: м. Чернігів, вул. Хлібопекарська, 24-А (приміщення ДНЗ № 54). Час роботи: з понеділка по п’ятницю, з 8.00 до 17.00, перерва з 13.00 до 14.00.