ЖКГ / Електрика

Приватні комунальники звинувачують жителів Шерстянки в крадіжках електрики

12.01.2018 14:54 - SVOBODA.FM

Досить конфліктна ситуація стосовно електроенергії в будинках у провулку Дмитра Самоквасова підходить до свого логічного завершення.

Спеціалісти ТОВ «Майас Сілтумс» зафіксували непоодинокі факти розкрадання електроенергії мешканцями будинків, – повідомляє ця компанія у Facebook.

Власне, ось що повідомляє приватна обслуговуюча компанія:

При цьому крадіжки відбуваються з порушенням усіх можливих правил пожежної безпеки, що в будь-який час може призвести до трагічних наслідків.

Як запевняє керівництво управляючої компанії, усі порушення задокументовано і найближчим часом ТОВ "Майас Сілтумс", з метою розв’язання проблемної ситуації, можливо звертатиметься до суду.

Також окремо треба зазначити що робота по розробці проектної документації для передачі будинків на пряме обслуговування в ПАТ "Чернігівобленерго" розпочата, проектанти знайдені тривають перемовини щодо вартості та строків. Сподіваємось що найближчим час робота буде виконана.

Нагадаємо, що в жовтні 2017 року чернігівські ЗМІ інформували населення про значні суми нарахувань, які надійшли за спожиту електроенергію мешканцям будинків по провулку Дмитра Самоквасова.

Справа в тому, що в усіх мешканців будинків немає прямих договорів на постачання електроенергії з ПАТ "Чернігівобленерго". На трансформаторній підстанції забезпечено лише груповий облік для всіх будинків, і вартість електроенергії для таких будинків вище, ніж звичайний тариф для населення.

За спожиту мешканцями будинків електроенергію спочатку розраховувалося КП "Новозаводське", а після передачі повноважень управляючій компанії – ТОВ "Майас Сілтумс". Мешканці ж будинків вели облік спожитої електричної енергії за власними лічильниками встановленими в квартирах та сплачували за їх показниками підприємству, обслуговуючому будинок.

На початку літа 2017 року, після проведення детального аудиту щодо відповідності нарахувань та фактичного використання електричної енергії ТОВ "Майас Сілтумс" і була виявлена суттєва розбіжність між показниками загального лічильника та лічильниками, які були встановлені в помешканнях громадян та опломбовані пломбами вже неіснуючого КП "ЖЕК-9". Через це і з’явилися значні нарахування у платіжках абонентів.

Фактично, у вищезгаданих будинках роками відбувалося безоблікове споживання електричної енергії: в місцях загального користування були встановлені електричні розетки, до яких мешканці квартир приєднувалися подовжувачами – споживання йшло, а квартирний лічильник на «крутився». Окрім того, домовившись з деякими жековскими «спеціалістами», завжди можна було «відкрутити» лічильник, або навіть замінити на новий.

Наприкінці 2017 року компанія "Майас Сілтумс" взялася наводити лад у цьому питанні. По заяві мешканців будинків, які не хотіли миритися з розкраданням електричної енергії та платити за сусідів, електричні розетки в місцях загального користування були відімкнені від мережі. Окрім того, компанія започаткувала комісійне обстеження квартирних лічильників на предмет відповідності показників, які повідомляє абонент, і тих, які є фактично.

Звичайно, такі дії викликали незадоволення у тих, хто звик до дармової електроенергії. Але робота у цьому напрямку продовжується й досі. Тільки за останні дні були зафіксовані факти непоодиноких підключень подовжувачами прямісінько до повітряних ліній електропередачі, яка йде від ТП до будинків. Через такі подовжувачі, як на фото, до електричних мереж безобліково підключаються помешкання громадян, їхні сараї та прибудови.

Певні результати дає й обстеження лічильників, встановлених в квартирах. Так, в одній з квартир лічильник «скрутили» настільки, що він відображає набагато менші показники, ніж передавав сам абонент. Тепер управляюча компанія «винна» абоненту за спожиту ним електроенергію.

Показовим можна назвати і випадок, який стався в будинку №4 по провулку Дмитра Самоквасова в минулу п’ятницю. Одна з мешканок будинку навідріз відмовилась допускати комісію до обстеження свого лічильника. Але, після того, як комісія пішла, кинулася до колишнього електрика підприємства з проханням терміново замінити електролічильник та опломбувати його пломбами вже неіснуючого ЖЕКу. Ця «операція» була проведена колишнім електриком, звичайно ж, не безкоштовно. Але потім він не втримався і розповів про свої «здобутки»…

Мешканці будинків по провулку Дмитра Самоквасова мають зрозуміти, що управляюча компанія "Майас Сілтумс" надає послуги відповідно до норм, встановлених Чернігівською міською радою в рамках затверджених нею тарифів. У підприємства немає зайвих сум, щоб оплачувати викрадену окремими мешканцями електроенергію. Як зазначалося вище, усі факти розкрадання електроенергії фіксуються і найближчим часом матеріали будуть направлятися на розгляд до відповідних органів.

Також слід наголосити що подібні дії певних мешканців можуть негативно позначитись на рішенні щодо передачі зазначених будинків на пряме обслуговування до ПАТ "Чернігівобленерго".