Свято наближається

Посилився контроль щодо заготівлі та реалізації новорічних ялинок

14.12.2017 09:12 - SVOBODA.FM

Напередодні новорічних свят Державною екологічною інспекцією у Чернігівській області посилився контроль за самовільними рубками новорічних ялинок, здійснюються заходи, спрямовані на зменшення об'ємів незаконних порубок, збільшення розкриття природоохоронних злочинів і виявлення винних у їх здійсненні.

З цією метою на протязі місяця в усіх районах та у м. Чернігові проводяться перевірки законності заготівлі та збуту новорічних ялинок.

До операції спільно з спеціалістами Інспекції залучаються громадські інспектори з охорони довкілля, працівники право- та природоохоронних органів, з яких сформовано спеціальні пости та рейдові бригади для патрулювання у лісових угіддях та на шляхах області. 

Нагадуємо,  що згідно з Кодексом про адміністративні правопорушення, порубка, пошкодження та знищення лісових культур і молодняка (ст. 65) тягне за собою накладання штрафу на громадян у розмірі від 85 грн до 170 грн і на посадових осіб від 119 грн до 204 грн. (згідно КУпАП).

Крім того, в залежності від діаметру зрізаного стовбура дерева одночасно нараховуються  збитки:

в межах населених пунктів за дерево діаметром до 10 см доведеться заплатити 1152 грн;

в лісових масивах за дерево діаметром до 10 см доведеться заплатити 400 грн.

Крім того, Держекоінспекція у Чернігівській області попереджає, що передбачена відповідальність за порушення порядку придбання чи збуту об’єктів рослинного світу (новорічних  ялинок) без документів, які підтверджують законність їх придбання, що згідно  ст. 88-1 КупАП тягне за собою накладання штрафу від 510  до 1700 грн з конфіскацією об’єктів рослинного світу чи без такої, рішення будуть прийматися відповідними місцевими судами.

Шановні жителі  Чернігівщини! Звертаємося до Вас з проханням не порушувати чинне природоохоронне законодавство та бути не байдужими до навколишнього природного середовища! Якщо Ви стали свідком порушення природоохоронного законодавства, повідомте Інспекцію за номером 65-13-62.

Прес-служба ДЕІ у Чернігівській обл.