«Дівчина» виявилась вусатим чекістом

Викраденому Павлу Грибу ФСБ «шиє» підготовку теракту

19.10.2017 15:09 - SVOBODA.FM

Російська влада звинувачує українця Павла Гриба, який перебуває в слідчому ізоляторі Краснодара, в "підготовці теракту в школі".

Про це пише російське видання "Коммерсант".

Повідомляється, що термін слідства у справі Павла Гриба продовжено до січня 2018 року, тому представник слідства просив суд продовжити арешт до 4 січня.

«Обґрунтовуючи своє клопотання, представник слідства пояснив, що Павло Гриб є прихильником радикальних націоналістичних поглядів УНА-УНСО і звинувачується в тому, що схиляв свою знайому жительку Краснодарського краю зробити підрив саморобного вибухового пристрою на випускний лінійці в середній школі №26 міста Сочі», - пише видання.

Учора стало відомо, що Жовтневий районний суд Краснодара (РФ) продовжив утримання під вартою Павла Гриба до 4 січня 2018 року.

У Державній прикордонній службі України висловили обурення таким рішенням російського суду. У відомстві нагадали, що ноту протесту висловило Міністерство закордонних справ України, оскільки «безпідставне утримання Павла Гриба під вартою в СІЗО Краснодара за сфабрикованим звинуваченням є черговим свідченням політичного характеру справи».

«Держприкордонслужба, як і МЗС України, також вимагає негайно звільнити Павла Гриба і закликає міжнародну спільноту і правозахисні організації засудити жорстоке поводження російської сторони з незаконно затриманим українцем і посилити тиск на Російську Федерацію для його звільнення», – йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, український офіцер запасу Ігор Гриб заявив про викрадення спецслужбами РФ його сина в Білорусі: «ФСБ виманила Павла в Гомель під виглядом зустрічі з дівчиною і затримала». Ігор Гриб повідомив, що його син Павло Гриб 24 серпня виїхав на зустріч із дівчиною, з якою доти спілкувався тільки через соцмережі, в Білорусь. І потім зник. Коли Ігор приїхав у Білорусь, йому повідомили, що його сина оголошено в розшук за ініціативою ФСБ РФ. Батько Павла впевнений, що спецслужби РФ провели цю операцію, щоб виманити його сина в Білорусь і "надягти на нього там наручники за дописи в соцмережах". Тим часом Державна прикордонна служба України офіційно підтвердила факт перетину Павлом Грибом кордону з Білоруссю.

30 серпня заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль заявила, що "Білорусь на словах поводиться як партнер, а насправді діє зовсім по-іншому". Ця заява прозвучала на тлі скандалу навколо зникнення українця Павла Гриба в Білорусі.

7 вересня директор Департаменту консульської служби МЗС України Василь Кирилич повідомив, що 19-річний громадян України Павло Гриб, який зник у білоруському Гомелі, перебуває в управлінні ФСБ Росії в Краснодарі.

12 жовтня Ігор Гриб повідомив, що російська сторона відмовила українським лікарям у допуску до його сина. «Усі спроби потрапити в СІЗО-5 м. Краснодар було відхилено, без відповіді російської сторони», – розповів він.