ДТП

Мажори літали й літають. І літати будуть. Чи не так, пане Аваков?

19.10.2017 12:57 - Іван КОВТУН

Народ в соцмережах рве і мече. В Харкові 20-літня доця багатого тата, немов терорист, влетіла Lexus-ом в людей на тротуарі та вбила шістьох.

Антон Геращенко, нардеп родом з Харкова, теж в темі і мече. Розлогими постами відзначився й міністр Аваков.

Хоча насправді від пана Геращенка, «фейсбучного адвоката» МВС і особисто міністра Авакова, непогано б почути дещо інше.

Почути хочеться про усунення причини таких випадків.

Ні-ні, не про перевищення швидкості, не про проїзд на червоний сигнал світлофора… Навіть не про якість підготовки водіїв в автошколах і не про класичне «купив права за сало».

Причина-то загальна – безкарність. Насамперед тієї категорії осіб, яких в суспільстві називають «мажор».

Та на цю тему навряд чи ми щось почуємо. Чуємо ми зовсім протилежне.

* * *

Ось у нас же, в Чернігові, якийсь чортяка з Києва вранці перебив жінці ноги на тротуарі, придавивши до стіни «Мерседесом», коли пролітав проспектом Миру через перехрестя з проспектом Перемоги.

Не те щоб і який «масний» мажор. Але вже чути, що «Рафік невіновєн», він просто трішки хворий, йому стало кепсько за кермом тощо. Та яким боком його хвороби до факту ДТП? Сів на водійське місце – його відповідальність і за свій стан, і за стан авто, і за вибір швидкості тощо. «Відмазують», як кажуть в народі.

А міністр МВС хто? Той, хто на CapsLock запитує у Facebook: «как прекратить войну на дорогах?».

Ще ось випадок з вечірнього Чернігова. Онука пана Мельничука пролітала вулицею Мазепи, збила хлопця. Кажуть, той був випивши і йшов поза переходом. Кажуть, що швидкість була в межах 60 км/год.

Не чути тільки, що водій має обирати безпечну швидкість залежно від умов на дорозі. Що швидкість має обирати, за якої зможе зупинитися в межах освітленої фарами ділянки шляху. Коли на нічній дорозі буде повалене дерево, а не пішохід, то когось іншого вже не звинуватиш.

Звісно ж, про яку відповідальність може бути мова щодо онуки такої шанованої людини, як пан Мельничук, який за своє політичне життя яких тільки посад не обіймав і на рівні міста, й області. До речі, Валентине Васильовичу, ну годі вже вигулювати свого песика під воротами чужих подвір’їв. Прохання від багатьох ваших мимоволі сусідів.

Ці два чернігівські випадки гри водіїв у кеглі, дайте боги пам’яті, сталися впродовж трьох з половиною років правління пана Авакова в МВС.

І. з огляду на них і вчорашній у Харкові, тенденції до припинення «війни на дорозі» немає. А як її припинити, пан міністр запитує після 3,5 років свого керування. Чому тільки на четвертому році? І з чим та навіщо він на посаду-то приходив, якщо про це запитує?

* * *

А скільки «мажорних вбивств» на дорогах скоєно раніше? Під час панування іншої, «духовноскрепної» влади, у якої теж були чи є свої кілька мільйонів прихильників.

Ось тільки ті «синочки», що були згадані у матеріалах SVOBODA.FM (та й чи всі зі згаданих?):

Файнгольд, котрий на «Бентлі» зі швидкістю літака збив мотоциклісту Мішуткіну. Петросян, котрий в Одесі летів так, що примудрився розтрощити 11 чужих авто, в одному з яких загинув водій. Кравець-молодший, у ДТП з яким загинули двоє в тій же Одесі. Стас Хомутовський, що п’яним збив насмерть велосипедиста у Києві. Сашко Савицький, котрий спричинив загибель 28-літньої киянки, бо поїхав на червоне світло. Димон Каратуманов, якого в 17 років за кермом не повинно було бути, а він збив насмерть пішого студента в передмісті Харкова.

Деякі з них вже могли б встигнути й сісти, і вийти. Але ще й досі не «сідали».

А ось Віктор, син народного депутата Володимира Сівковича, на щастя, нікого з оточуючих не вбив. Він у Києві під час ДТП вбився сам.

Мажори! Будьте, як Вітя Сівкович!

* * *

Що власне сталося вчора, 18 жовтня 2017-го?

Близько 21 години «Лексус» RX350 з держномером АХ0032ЕС намагається, як кажуть, «проскочити» на чималій швидкості в перші секунди червоного сигналу світлофора.

Однак потік транспорт з перпендикулярної вулиці вже рушив. Першим рухається Volkswagen. Він зачіпає Lexus. Авто порушника відразу щонайменше двох пунктів ПДР вилітає на тротуар, де в цей вечірній час – купа народу… Шість загиблих.

За кермом «Лексуса» – 20-літня Олена Зайцева, названа дочка харківського бізнесмена Василя Зайцева, президента ТОВ «Група – Тайфун», а також голови правління і генерального директора ПРАТ «ВТП "Укренергочормет"».