Футбол / Визнання

Олександр Рябоконь названий найкращим тренером 15-го туру Першої ліги

10.10.2017 15:11 - SVOBODA.FM

Всеукраїнське об’єднання тренерів з футболу аналізувало підсумки чергового туру української Першої ліги сезону 2017/18.

Найкращим тренером 15-го туру Першої ліги експерти визнали Олександра Рябоконя – тренера футбольного клубу «Десна» з Чернігова.

«Десна», безперечно, їхала в Миколаїв за очками, однак та ефектна розгромна перемога, яку вони здобули над місцевим клубом, вразила футбольну Україну. Вісім м’ячів відвантажили чернігівці в ворота МФК «Миколаїв», вдвічі перевершивши попереднє найкраще виїзне досягнення результативності. А миколаївська команда, поступившись дома з рахунком 1:8, зазнала найбільшої домашньої поразки у чемпіонатах України.

Тож нинішній лауреат у Першій лізі – головний тренер «Десни» Олександр Рябоконь. Його підопічні продовжили свою безпрограшну серію до шести турів, скоротивши відставання від другого місця.

1. Номінальний результат команди – 5 (важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова).

Сам по собі МФК «Миколаїв» наразі перебуває у затяжній невдалій серії, однак, зважаючи на власну невдалу гру в минулому турі та втрату очок найголовнішими конкурентами у поточному, перемога ставала для «Десни» набагато важливішою. Тим більше, здобута настільки переконливо й результативно (що відразу зробило чернігівців найрезультативнішими в сезоні).

2. Труднощі у розстановці та керуванні підопічними – 4 (травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини).

Певні проблеми у чернігівців були (скажімо, не задіяли Браткова в центрі оборони та не встигли дозаявити зоряного новачка Олійника), однак, вважаємо, всі вони вирішувалися за рахунок глибини складу. А відсутність кількох досвідчених гравців при повній заявці на матч можна пояснити замислами ротації.

3. Майстерність в роботі з кадрами – 4 (гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі).

«Десна» від сезону до сезону відзначається хорошою грою в обороні, хоча при цьому не боїться тасувати оборону й проводити ротацію навіть після ігор, завершених без пропущених м’ячів. Також з легкістю тренерський штаб розставляє акценти в півзахисті, маючи можливість переходити від більш оборонних до більш атакувальних варіантів. У Миколаєві команда використала практично оптимальний склад, але без проблем пережила перестановку в центрі оборони.

4. Тренерська майстерність – 5 (різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору).

Тут варто відзначити, наскільки вдало «Десна» керує ходом гри. Ледь пропустивши «гол престижу» від миколаївців, чернігівська команда відразу ж зняла атакувального півзахисника Арвеладзе на користь руйнівника Мельника. Коли ж на гол господарів команда відповіла своїми двома, «на добивання» був випущений додатковий форвард – Кірієнко. Він зробив свою справу, і на кінцівку гри замість другого нападника вийшов опорник – для спокійного завершення.

5. Накопичувальний критерій – 5 (якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки).

Шість турів не знає поразок «Десна», взявши за цей час 16 очок із 18 можливих при вражаючому співвідношенні голів 18:2. Маючи середню результативність в серії 3 м’ячі за гру, на виїзді чернігівці забивають пересічно навіть більше – по чотири м’ячі. Агресивна й швидка група атаки «сіверян» незмінно підтримується монолітною обороною.

Отже, лауреат 15-го туру в номінації «Тренер туру»: Олександр Рябоконь (ФК «Десна»), його середній бал – 4,6.