Дороги

У Чернігові встановили «плаваючий люк»

21.07.2017 13:09 - SVOBODA.FM

КП «Чернігівводоканал» продовжує втілювати європейські технології в будівництві водопровідних та каналізаційних мереж.

Минулого тижня спеціалісти концерну «KASI» провели в Чернігові шеф-монтаж «плаваючого люка». Роботи виконувалися силами КП «Чернігівводоканал» на проспекті Перемоги в Чернігові поруч з рестораном «Старий Чернігів».

Потреба в демонстраційному встановленні люків нового типу виникла через те, що в місті ремонтується багато доріг. Оскільки дорожня техніка знімає верхній шар асфальтобетонного покриття, спеціалісти КП «Чернігівводоканал» не можуть відразу встановлювати нові люки, адже вони можуть бути пошкоджені. От і доводиться виконувати додаткову роботу.

Спочатку замінюють колодязь та встановлюють опорне кільце. На нього монтують старий люк та закріплюють його бетоном та асфальтом. Потім дорожні служби виконують фрезерування асфальту та вкладають перший шар асфальтобетонного покриття. Після чого спеціалісти «Чернігівводоканал» знаходять під асфальтом люк, розбивають навколо нього асфальт та проводять роботи з демонтажу.

Далі встановлюється адаптаційне кільце KASI, а вже тільки після цього – новий люк KASI, який закріплюється швидко застигаючими сумішами. Через велику кількість операцій заміна люку на новий коштує чимало.

Запропонований спеціалістами концерну KASI самоневілюючий, або «плаваючий» люк спрощує ситуацію. Хоча люк і дорожчий на 5-6% за той, що встановлюють зараз, сама заміна люку, на думку фахівців, буде обходитись дешевше.

Важливою перевагою люків з плаваючими корпусами є те, що при монтажі сам корпус запресовується в асфальтове покриття. Це дозволяє забезпечити постійно стабільне положення люка на одній лінії поверхні з дорожнім покриттям.

Люки з плаваючими корпусами не «просідають» щодо рівня дорожнього полотна. Під впливом навантажень і температурних режимів асфальтове покриття «працює», люки з плаваючими корпусами завжди знаходяться на поверхні асфальтового покриття і «живуть разом з асфальтом, а не з залізобетонною конструкцією колодязя». Звідси походить і назва «плаваючих люків і дощоприймачів».

Під час встановлення «плаваючого люку» в Чернігові були присутні представники дорожніх служб міста. Питання заміни люків їх теж хвилює, адже щодня вони стикаються з цим в практичній роботі.

Для започаткування нової технології в Чернігові потрібні позитивні висновки спеціалістів, в тому числі з економічних питань, розробка технології встановлення люків при заміні асфальтобетонного покриття та коригування проектної документації. Чи найде застосування в нашому місті нова розробка – покаже час.

За повід. інформаційної служби КП «Чернігівводоканал»