Зайнятість

Служба зайнятості – освітянам

29.03.2017 16:41 - Світлана ШЕРЕМЕТ

«Дати людині щастя улюбленої праці – означає допомогти їй знайти серед безлічі доріг ту, на якій найяскравіше розкриваються індивідуальні творчі сили і здібності її особистості», – ці слова В.Сухомлинського стали орієнтиром і для працівників служби зайнятості при проведенні профорієнтаційної роботи зі школярами.

Вони радять обирати професію свідомо, враховуючи свої бажання, здібності, а також, що дуже важливо, попит на ринку праці.

Про це йдеться й на профінформаційних семінарах, які проводить служба зайнятості для працівників закладів освіти. Вони мають на меті об’єднати зусилля в напрямку профорієнтаційної роботи з учнівською молоддю.

Школа дає учням не лише знання, а й формує певні навики, життєві орієнтири, в тому числі і щодо майбутньої професії. Тому, на думку директора обласного центру зайнятості Лідії Падалки, освітянам важливо володіти інформацією про тенденції на ринку праці, конкурентоспроможні в регіоні професії, аби допомогти випускникам зробити правильний професійний вибір.

Сьогодні на ринку праці не вистачає робочих рук. Про це свідчить переважна більшість вакансій, які реєструють у службі зайнятості роботодавці. Найбільший попит - на робітників будівельної галузі, промислового виробництва, з обслуговування та експлуатації технологічного устаткування, працівників торгівлі та сфери послуг. Отож затребуваними є водії, трактористи, слюсарі, електрогазозварники, електромонтери, токарі, продавці, кухарі, офіціанти, швачки тощо.

Служба зайнятості пропонує для школярів низку заходів з використанням сучасних методів профдіагностики, серед яких заходи навчального та тренінгового характеру, інтерактивні, змагальні, презентаційні.

Широко використовуються інтернет-ресурси, зокрема у школах встановлено профорієнтаційні термінали. У центрах зайнятості кваліфіковані фахівці з профорієнтації поінформують про ситуацію на ринку праці, затребувані професії, а також з використанням профдіагностичних тестових методик визначать професійні нахили.

Остання новація, якою служба зайнятості готова поділитися з освітянами – профорієнтаційний мультсеріал, який допоможе учням обрати ідеальну для себе професію, оволодіти технікою пошуку роботи.

Світлана ШЕРЕМЕТ