мобільне життя / Імідж*

Що краще: відремонтувати старий телефон або купити новий?

18.01.2017 20:52 - Марта Літня

Майже завершилися новорічні свята, які українці звикли проводити на широку ногу. Часто під кінець січня не лише завершується сили та гроші, а й ламається техніка. Хтось спромігся наступити на телефон, хтось занурив його у відро з шампанським, а хтось навіть викинути з балкона.

Часом чернігівці навіть не можуть пригадати, що трапилося з їх гаджетом. Це, насправді, сумно, бо перед нами постає питання: відремонтувати старий телефон або купити новий?

— Втопив свою «соню» в графині. Заглушки були щільно закриті. Пішов у магазин, де купував, а там сказали коротко: «Для нас цей девайс вважається потопельником. Гарантія не поширюється». Порадили звернутися в сервіс. Там у мене забрали телефон для тесту на герметичність, а згодом зробили такий висновок: «Унаслідок удару по боках у телефоні була порушена герметичність що дозволило потрапляння рідини всередину. У гарантійному ремонті відмовлено». Ремонт Sony Xperia X Compact довелося робити в іншому місці. Залишився задоволеним їхнім обслуговуванням. Хоча друзі сказали, що варто було звернутися до юристів та дотиснути сервісну службу, аби не витрачатися на ремонт, — розповів Богдан Івашко.

Експерти радять плюсувати до варіанту «відремонтувати» якщо:

1. Гаджет куплений нещодавно та повністю влаштовує користувача своїм функціоналом;

2. Ціна ремонту значно менша за ціну нового телефону.

Однак ваш телефон може морально та функціонально застаріти. Тож у такому випадку сама доля вирішила — слід купувати новий.

— З мого телефону знущалися в сервісному центрі 38 днів!!! Звернувся до спілки з прав споживачів. Там сказали, що треба було ознайомитися з результатами, які дав сервісний центр, і не підписувати паперів про те, що ви забираєте невідремонтований телефон. Слід було написати претензію про незгоду з результатами та залишити її разом із «потопельником» у магазині! Через 45 днів йдете вимагати новий телефон, але я свій шанс упустив. Довелося купувати новий, — ділиться досвідом Ілля Неруш.

Перед тим, як відважитися на придбання нового телефону, спробуйте відстояти свої права іншими методами. Звісно ж, якщо телефон зламався не з вашої вини.

— У моєму випадку допомогло звернення в комітет по захисту прав споживачів, плюс написав претензію в магазин. Після відмови у відповіді на претензію написала заяву у світовий суд, а там із боку відповідача ніхто не вважав за потрібне відстояти свою точку зору, тож суддя виніс постанову про відшкодування. Довго, клопітно, але все виправдалися. Карайте тих, хто продав вам неякісний товар, — закликає Ірина Пронько.

І на останок додамо, що під час вибору сервісного центру слід зважати на те, що відновити телефон зможуть лише майстри, які знають особливості функціонування сучасних гаджетів.