Браконьєри у погонах

На Ічнянщині браконьєр у погонах застрелив благородного оленя

18.01.2017 16:14 - Svoboda.fm

За словами місцевих старожилів, ліси Ічнянщини ніколи не входили до ареалу розселення благородних оленів. Відтак, для багатьох стала дивиною поява на території Ічнянського Національного природного парку цього виду диких тварин.

Благородний олень з’явився в лісах Ічнянщини напередодні Нового року.

 «Ми дізналися, що олень зайшов на територію парку, побачивши його сліди, – розповідає директор Ічнянського Національного природного парку Олександр Шульга. – Два тижні поспіль наші працівники слідкували за ним. А побачили ми його на початку року. Яким же було приємним наше здивування».

Одначе оленю не судилося замешкати в лісах парку. Одразу після Різдва тварину вбили. Місцеві селяни почули постріли у лісі й зателефонували до дирекції Національного парку. Відомча охорона по гарячих слідах знайшла порушників. На місце злочину викликали поліцію.

За інформацією сектору комунікації поліції Чернігівської області, до місцевого відділку поліції зателефонував директор парку і повідомив, що в одному із селищ у сараї розбирають тушу дикої тварини.

«За вказаною адресою негайно прибула слідчо-оперативна група Ічнянського відділення поліції ГУНП у Чернігівській області. В господарській будівлі, яка належить місцевому жителю, кримінальна поліція виявила та вилучила тушу оленя вагою близько 80 кілограмів та зареєстровану двоствольну мисливську рушницю 16 калібру, – йдеться у повідомленні. – Інформація про подію внесена до Єдиного реєстру досудових розслідувань, відкрито кримінальне провадження за частиною 1 статті 248 Кримінального кодексу України (незаконне полювання)».

Незважаючи на резонанс та цинізм, з яким було вчинено злочин, поліція не оприлюднює його деталей та виконавців. Місцеві активісти більш багатослівні.

За словами голови громадської організації «Активіст Ічнянщини» Ігоря Денисенка, тушу вбитої тварини знайшли на території військової частини. Браконьєри саме стягували з оленя шкіру.

«Ми знаємо, хто і як позбавив тварину життя, – зізнається активіст. – Це військовослужбовець, офіцер, майор однієї з військових частин. Він зізнався у скоєному, однак вину взяв на себе його батько. Поліція, звісно, з цим погодилася, тож браконьєр, швидше за все, відбудеться адміністративним штрафом. Він заплатить 15 тисяч гривень і залишиться чистим перед законом».

Аби не дати любителю дичини уникнути справедливого покарання, громадські активісти разом із місцевими депутатами думають, яким чином вплинути на сам процес.

«Ми не знаємо, чи це буде моральний осуд, чи ще щось, але цього так просто залишати не можна, – каже Ігор Денисенко. – Я не можу уявити, як у них піднялася рука на тварину, яка зовсім не боїться людей, підпускає їх близько до себе. Наші діти, наше майбутнє покоління має право дивитися на живу природу, а не бачити її по телевізору чи в книгах. Такий шанс у нас з’явився, але хтось вирішив, що це його приватна власність і «розібрався» з оленем, як зі свійською твариною».

За інформацією Ігоря Денисенка, поліція вже віддала військовому офіцеру знаряддя злочину – дорогий позашляховик «Nissan Navara», на якому він із спільниками перевозив тушу вбитої тварини.

Разом із тим у серйозність покарання для браконьєрів мало вірить колишній заступник директора Ічнянського Національного природного парку Сергій Гладкевич. За його словами, за 12 років існування Ічнянського НПП жоден браконьєр серйозно покараний не був. Всі впіймані браконьєри сплачували штрафи через адміністративну відповідальність.

Віталій НАЗАРЕНКО, фото Ігоря Денисенка, газета «День»