Ініціатива

У Ніжині з'явився "соціальний холодильник" для нужденних

30.12.2016 13:49 - Svoboda.fm

Проект «Соціальний холодильник» уже дістався і Ніжина. Нещодавно такі холодильники з`явилися в столиці України, поступово набувши значного поширення. Головною ідеєю «соціального холодильника» є можливість поділитися, а нужденним взяти потрібні їм продукти. Таким чином кожен, хто потребує, може розраховувати на невеличку допомогу в харчуванні, йдеться на сайті Ніжинської міськради.

 У Ніжині зачинателем нової ідеї стала підприємець Олена Охонько. Ми поспілкувалися з організатором проекту та вирішили дізнатися усі подробиці «соціального холодильника».

Звідки у Вас виникла така ідея «соціального холодильника»?

Дуже досадно, що така ідея самій не прийшла мені в голову. По одному з телеканалів я побачила експеримент журналістів, які поставили один з таких холодильників у місті. І дійсно, все геніально просто! У мене був старий холодильник. Ми доставили його до критого ринку «Прогрес», заповнили продуктами. Слід подякувати директору критого ринку Володимиру Дмитровичу Павлюченко - безкоштовно виділив місце.

А чи користується холодильник попитом? Хто був перший клієнт?

Так, як тільки ми загрузили холодильник, з`явилася кореспондент одного з Ніжинських видань, потім ще підійшла жіночка.

Які продукти кладуть та які забирають?

Різні. Є і масло, і майонез, і цитрусові, молоко, рис, консерви, сирки плавлені, мівіна. Сьогодні клали згущене молоко, яйця. Ось уже щось і позабирали, - показує жінка холодильник, - отець Михаїл також обіцяв прийти та допомогти.

Чи співпрацюєте Ви з соціальними організаціями?

Так, сьогодні планую зв`язатись з директором Ніжинського міського центру соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді Наталею Миколаївною Кучеровською, нехай пришле сюди своїх діток, які потребують допомоги у харчуванні.

А чи є успішні приклади такого експерименту в інших містах?

Не знаю, але в будь-якому разі усі, кому я розказую про наш «соціальний холодильник» в захваті від ідеї. Адже не важко поділитися, бо це копійки для тих, хто може допомогти, а людям приємно.

Чи плануєте Ви розширятися в майбутньому, якщо цей проект матиме успіх?

Сподіваюся, що так. У мене є ще один холодильник, але його треба довести до ладу. Разом з Оленою Муравою ми сподіваємося, що цей проект набере поширення і піде на користь тим, хто дійсно цього потребує.

Ідея соціального холодильника – це ще один шлях допомоги потребуючим верствам населення.